Sanovnik sebe – šta znači sanjati sebe?

Shvatanje sopstvene ličnosti, te otkrivanje svojih podsvesnih sumnji i nedoumica je po svemu do sada ispitanom i vrlo teško i komplikovano, te su psiholozi i psihijatri saglasni u jednoj činjenici, a to je da je ljudska psiha i ljudski um jedna velika enigma koju je potrebno još dugo proučavati i ispitivati, kako bi se shvatio odnos Frojdovog „Ega; Superega i sopstvenog Ja“ prema sebi i svim stvarima i ljudima koji nas okružuju.

Simbolika sopstvene ličnosti, jeste problematika spoznaje, otkrivanja, suočavanja i prihvatanja ili razumevanja onoga što osobu sputava ili izdiže iznad drugih, te poimanje kompleksnosti svojih i ličnih kvaliteta i mana, kao i prožimanje i odnos našeg sa tuđim i uspostavljanje ravnoteže među i željama i potrebama, ili među sujetom i iskrenošću sukobljavanja sa samim sobom.

Sanovnik i sanjarica – tumačenje i značenje sna – šta znači sanjati sebe? 

Svaka osoba, a po pravilima sanjarica i sanovnika dosta učestalo sanja samog sebe, te to ili znači da se podsvesno sa sobom suočava ili da sebe vidi u snu onako kako na javi ne može ili ne sme, te takođe možda i „nije u stanju“, od straha zbog osude ili moralnih normi koje su joj nametnute.

Upravo iz pomenutih razloga, u nastavku ovog teksta biće opisane situacije i najčešći snovi kada neka osoba sebe nalazi kao dominantni figuru u svojim snovima i kada se „upliće“ u razne češće i ređe događaje, koji su joj na javi poznati ili pak sasvim strani ili nedopustivi.

Sanjati kako u snu vidite sebe 

San u kome vidite sebe u nekoj sasvim neodređenoj ili nejasnoj situaciji, označava na javi da ste vi veoma egoistična i sebična osoba, te da uvek i primarno mislite samo na sopstvene potrebe ili želje, i da vas uopšte ne zanimaju stavovi ili stanje i mišljenje drugih ljudi, te da niste sposobni da prihvatite ni kritiku niti dobronamernu sugestiju, jer ste vi uvek „najbolji i prvi“ i uvek znate više i bolje nego bilo ko drugi. 

Sanjati da sebe vidite kao malo dete 

Kada sebe u snu vidite kao bebu ili kao sasvim malo dete, takav san na javi implicira da ste osoba koja je sasvim naivna i poštena, te da ste uistinu lakoverni i povodljivi, i da vas svako može lako i da prevari i da nasamari, ali vi ipak verujete da su ljudi dobri i da vam baš niko na ovom svetu ne može da poželi zlo, niti da ima razloga da se sa vama „zamajava“ i da na vas troši svoju energiju.

Po nekim drugim tumačenjima isti ovaj san može da znači da ste vi prerano „odrasli“ te da su vas i životne nevolje ili neki problemi „očvrsli“ i naučili da potisnete svoje emocije, ali da duboko u sebi vi patite za „detetom koje je u vama“ i da su vam potrebni brižnost, pažnja, ljubav, nežnost i toplina. 

Sanjati da sebe vidite kao staru i nemoćnu osobu 

Ukoliko sebe u snu vidite kao nekog ko je sasvim ostario i nije sposoban da se sam o sebi brine, to na javi ima konotaciju da ste navikli da u svemu imate nečiju pomoć ili potporu, te da se uvek i za sve oslanjate na porodicu, partnera ili prijatelje i da vrlo lako pogrešite ili odustajete od svojih ciljeva i namera, kada osetite da sami morate da se izborite ili da ste „prepušteni sebi“ u nekim ili teškim odlukama ili ozbiljnim životnim situacijama, i da nemate dovoljno zrelosti i samosvesti da se izborite sa svojom svakodnevnicom i svim nedaćama koje ona „donosi“. 

Sanjati sebe kako ste tužni ili kako plačete 

San u kome sebe vidite uplakanog ili vrlo tužnog, bilo sa nekim razlogom ili bez neke realne i baš prave osnove za takve emocije, na javi simbolizuje da ste u svojoj podsvesti sasvim nesrećni i/ili pak da se trudite da neke nemire, brige, tuge i nedaće potisnete i „zadržite u sebi“.

Takođe, ovaj san može da znači i da ste vi u javi u nekom strahu i da nemate hrabrosti da njega otkrijete ni sebi a ni drugima, te sve svoje potisnute ili skrivene emocije ispoljavate plakanjem ili glasnim jecanjem u snu, pa se događa da se u suzama i probudite i da osetite jedan vid olakšanja i rasterećenosti. 

Sanjati da ste srećni ili da se smejete u snu 

Kada sebe u snu vidite sasvim srećne ili nasmejane, te se nekada dešava da se noću vrlo glasno i nasmejete, na javi takav san simbolizuje da ste osoba koja je obično sklona da se ponaša veoma i afektivno i nepredvidivo, te vaš smeh i sreća u snu mogu biti manifestacija potisnute ljutnje i besa koje ste u svojoj podsvesti potisnuli, i koje su uspele da se projektuju i da se „oslobode“ u snu. 

Sanjati sebe teško bolesnog ili na samrti 

Ako u snu sebe vidite kako ste teško oboleli i kako „sasvim sigurno“ i umirete, taj san u zbilji ili implicira da ste veliki hipohondar i da se podsvesno bojite za svoje zdravlje i da imate veliki strah od smrti, ili označava da ćete na javi da imate vrlo dobro zdravlje i dug život, te da ćete da rešite i sve probleme i nedoumice koji su vam remetili sreću i harmoniju koju ste ranije imali, i kojoj pak vrlo težite i pridajete joj veliki značaj u svom životu.

Sanjati da ste u snu pokušali da se ubijete odnosno da ste „digli ruku na sebe“ 

San u kome ste pokušali da izvršite samoubistvo, na javi ima veoma jednostavnu i veoma jasnu simboliku, te označava da ste spremni da se odreknete nekih starih navika, poroka ili da ispravite svoje greške, i da počnete sasvim novi život koji ćete živeti časno i pošteno, sa puno ljubavi i vrlo velike brižnosti i velikodušnosti za sve ljude oko sebe, te da ćete na javi biti neka druga ili sasvim „nova osoba“. 

Sanjati kako sebe vidite mrtvog 

Kada sanjate sebe kako ste u snu umrli, te da vas drugi oplakuju ili pak vidite sopstveni grob i na njemu cveće i upaljene sveće, taj san je u realnom životu indicija za neku veliku radost i sreću, te i znači dugovečnost, dobro zdravlje, bogatstvo i uspeh na svakom polju života na kome „delate“. 

Sanjati svoj sopstveni odraz u ogledalu 

Ukoliko u snu vidite svoj lik u ogledalu, tumačenje toga sna na javi u mnogome zavisi da li je vaš „odraz“ bio tužan ili veseo, te da li ste „u ogledalu“ videli svoje suze ili osmeh.

Dakle, ako ste u snu u svom liku u ogledalu „videli“ radost i/ili osmeh, takav san ima značenje da vas na javi očekuju velika sreća, poslovni uspeh, dobro zdravlje i materijalni dobitak.

Sa druge strane, kada je vaš „lik u ogledalu“ bio uplakan ili vrlo tužan, simbolika sna je i na javi slična i označava neke vaše strepnje i strahove, te ima konotaciju poslovnih neuspeha ili gubitka novca, ili pak prestanka nekog prijateljstva ili velike ljubavi.

Loading...
loading...