Sanovnik pčele – šta znači sanjati pčele?

Snovi u kojima se „javljaju“ pčele, veoma su simbolični i mogu da odražavaju nečiji realan strah od pčela, što se najčešće dešava onim osobama koje su alergične na supstance iz pčelinjeg otrova, ili pak da budu „rezultat“ podsvesnih razmišljanja o ovim korisnim životinjama koje nam „daju“ jednu od najlekovitijih i najzdravijih namirnica na svetu – med, ili sporedne proizvode kakvi su polen i propolis, a koji su od osobitog značaja za ljudsko zdravlje i blagostanje organizma.

Pčele su simbol vrednoće, rada, truda i upornosti, pa se u nekim tumačenjima snova one najviše predstavljaju kao nečija potajna želja za uspehom, a u koji je svesno uložio velike napore, znanje i požrtvovanost.

Sanovnik i sanjarica – tumačenje i značenje sna – šta znači sanjati pčele? 

Snovi o pčelama, kako je napred i navedeno, prepuni su simbolike, a same „situacije“ koje se sanjaju mogu biti vrlo raznovrsne, te će prema tome i biti opisane i pobliže objašnjene.

Ukoliko ste sanjali da vas je pčela ubola, da je pčela mrtva ili da vas pak juri, potrebno je da razmotrite svoje postupke na javi, te da se preispitate u svojoj iskrenosti, poštenju i odnosu prema najbližim ljudima iz okruženja.

Pčela je u isto vreme i opasna ali i požrtvovana, ume da „daje“ i otrov i med, te je u neku ruku i simbol ravnoteže između dobrote i rđavosti koja postoji u svakom čoveku, pa shodno savesti te osobe koja sanja, može imati dobro ili loše tumačenje i simboliku.

Sanjati roj pčela

Kada se u snu ugleda čitav roj pčela, to po najvećem broju tumačenja znači da neko ima potrebu za prijateljima ili porodicom, te da se „zaželeo“ svojih najbližih i da ima težnju da sa njima nađe i provodi više slobodnog vremena.

Takođe, sve one osobe koje su usamljene ili su izneverene od strane nekih dragih ljudi, roj pčela sanjaju kao simboličnu potrebu da se okupe sa svojim bliskim prijateljima, da razreše neke reči ili nedoumice i da obnove stare veze i poznanstva.

Roj pčela može, i po pravilu i simbolizira jedinstvo, zajedništvo, porodicu i povezanost uopšte, te se najverovatnije i odnosi na potrebu za životom u zajednici, za ljubavlju i za bliskošću.

Sanjati da ste ubili pčelu

Kako je ranije navedeno, pčela je simbol vrednosti i dobrobiti, te san u kome neko vama blizak ili vi sami ubijate pčelu, po pravilu označava bilo novčani gubitak, ili pak gubitak nekog vrlo dragog i bliskog druga, gubitak prijateljstva, poslovni neuspeh ili veliku tugu u najširem smislu reči.

Takođe, one osobe koje su na javi imale neke pogreške ili su se bavile „nečasnim“ radnjama, te nekoga prevarile ili izneverile, u snu vrlo često mogu simbolično ubiti pčelu i time se podsvesno pokajati i patiti zbog svojih nedela.

U nekim tumačenjima snova, ubiti pčelu u snu može da znači i veoma žučnu raspravu ili svađu sa nekim kome ste verovali i ko vas je prevario, ili kome ste vi lično naneli neko zlo pa se pravdate i pokušavate da se sa tom osobom pomirite.

Međutim, vrlo je verovatno da će taj gubitak za vas da bude vrlo bolan i da ćete iz rasprave sa dragim osobama izaći poraženi i povređeni, te da će osobe koje ste povredili da vam „okrenu leđa“ i da vam uskrate oproštaj.

Sanjati da vas je ubola pčela

Ubod pčele je na javi vrlo bolan i neprijatan osećaj, te se i snovi koji su povezani sa istim takvim ubodom pčele, javljaju kao rezultat podsvesnog bola zbog nepravde, gubitka, neke vrste poraza i nekog zdravstvenog problema ili brige.

Kada vas u snu ubode pčela, ako osetite bol ili vam otekne mesto uboda, nepravedno ste optuženi i iako znate da niste ni za šta krivi, nemate argumente da se branite jer ste napravili grešku ili ste ukazali poverenje ljudima koji su neiskreni i nečasni.

Kada ubod pčele u snu ne boli, svesni ste svoje lične krivice, ali niste spremni da prihvatite poraz niti da se iskreno pokajete zbog nekih poteza koje ste „napravili“ bilo zbog koristi bilo iz zavisti.

U ljubavnom kontekstu, ubod pčele u snu najčešće označava emotivnu izdaju ili prevaru od vašeg partnera, dok sa poslovnog aspekta može da predstavlja tj simbolizuje otkaz, grube kritike šefova ili pak prekid poslovnih kontakata sa najbližim saradnicima.

Sanjati da nekoga koga poznajete juri jedna ili više pčela 

Kada sanjate da neku vama blisku osobu ili poznanika jure pčele, to pretpostavlja vašu potrebu da nekome ili pomognete u nevolji, ili pak želju da dokažete nečiju krivicu i da sebi pokažete da ste u pravu što nekome ne verujete, ili ga osuđujete za postupke koje je načinio.

Iako ste sa nekim bliski, to ne znači da mu bezrezervno verujete, ali kako niste u stanju dokazati nečiju laž ili prevaru, u snu sanjate kako „isterujete pravdu“ i to tako što sanjate da nekoga pčele jure, a što simbolizira da je taj neko prinuđen da u strahu od bola i nelagodnosti prizna istinu i da sa vas ukloni i najmanju sumnju.

Može se takođe dogoditi, da snovima o prijateljima koje jure jedna ili roj pčela, želite sebi jasno dokazati da se niste prevarili u nepoverljivosti i lošem mišljenju o nekome, ili pak da samo želite da zaštitite sebe ili nekoga ko je nevin i bezgrešan, ili čak i nemoćan i preplašen.

Sanjati kako vas lično jure jedna ili čitav roj pčela

Jedan od najsimboličnijih snova o pčelama, jeste upravo onaj u kome lično vas jure pčele, i može da ima nekoliko značenja i tumačenja, ali se ipak najčešće odnosi na to da vam na javi neko „ne daje mira“, ili da vaša savest „nije čista“ te da od nečega ili nekoga želite da pobegnete.

Pčele koje vas u snu jure, predstavljaju osećaj straha koji imate na javi, te ga prenošenjem u svoju podsvest potiskujete i želite da ga zaboravite ili da se od njega oslobodite.

U nekim situacijama, san u kome vas jure pčele, predstavlja strah od nekog gubitka, te strah od bolesti ili od prevare i neverstva. Iako ne želite to sebi da priznate, podsvesno bežite od problema koje imate sa nekim, i na taj način sebi stvarate dodatnu presiju i nelagodnost.

Kada u snu trčite dok pčele u roju idu za vama, to ima pretpostavljeno značenje da vam je neko ili dosadan i da vas ne ostavlja na miru, ili da vam je neka nevolja „za petama“, te u snu od takve opasnosti želite da pobegnete.

Ukoliko se pak radi o „drugoj krajnosti“, odnosno ukoliko mirno stojite dok vam se roj pčela brzo približava, znači da ste najverovatnije sasvim spremni da se suočite sa problemima i da sve rešite kako biste bili „mirni“ i kako ne biste patili i krivili sebe.

Sanjati kako pčelama iz košnice uzimate med 

Košnica sa medom u snu je simbol rada i truda, te predstavlja plodove napora i vrednoće koji su uloženi kako bi se uspeh postigao. Kada sanjate da iz košnice uzimate med, to najčešće simboliše vašu potajnu želju za velikim uspehom i bogatstvom, ali koji niste zaslužili i koji pokušavate da pridobijete na neki nečastan i pokvaren način.

Kada vas prilikom pokušaja da iz košnice uzmete med, u snu ubode pčela, to je znak da će se vaš plan „izjaloviti“, te da ćete biti izloženi podsmehu, osudama, kritikama ili ogovaranjima.

San o pčelinjoj košnici punoj meda koji ne možete da uzmete, iako ste za njim „posegnuli“, može da označava vašu svest o tome da niste zaslužili nagradu jer se niste dovoljno potrudili i niste dali „sve od sebe“.

Sanjati da ste videli mrtvu pčelu ili više njih

Kada u snu vidite jednu ili čitav skup mrtvih pčela, to po pravilu nije najbolji znak, te treba da ste spremni na neki veći materijalni gubitak, a u nekim slučajevima čak i na gubitak radnog mesta ili pak nekog dragog prijatelja koji vam neće oprostiti što ste ga izmanipulisali i izigrali.

Mrtva pčela ima značenje poteškoća u pronalaženju novog posla ili pak znači dugoročno loše finansijsko stanje, pa možete očekivati nemaštinu, ali i bolesti, svađe, probleme sa nadređenima ili probleme u porodici.

Loading...
loading...