Sanovnik nož – šta znači sanjati nož?

Nož je simbol nečeg oštrog i opasnog, te predstavlja i „hladno oružje“ kojim se neko može vrlo tendenciozno i namerno ozlediti, ili pak sasvim nenamerno povrediti i napraviti rane odnosno ili posekotine ili ubodne rane, a koje su manje ili veće, ali su svakako bolne i praćene su krvaranjem i mogućnošću infekcija, i komplikacija koje su nekada životno ugrožavajuće.

Sanovnik i sanjarica – tumačenje i značenje sna – šta znači sanjati nož? 

San u kome je nož simbol ili figura koja dominira, često ima konotaciju neke opasnosti ili pak i predumišljaja, da se osoba koja sanja sama povredi ili da nekome drugom nanese ozlede, te nož implicira nešto što izaziva i strah i bojazan, zbog svoje „oštrine“ i mogućnosti da bude sredstvo u „pogrešnim rukama“.

Sama simbolika noža u snu, povezana je sa njegovom ili namenom, ili situacijom u kojoj se on i sanja, te će najčešći snovi „o nožu“, te i njihova konotacija na javi, biti pobliže obrazloženi i/ili razjašnjeni u nastavku ovog teksta.

Sanjati da vi u snu vidite nož 

Ukoliko ste u snu videli nož, izvan neke konkretne situiacije ili povezanog događaja, to implicira na javi da ste osoba koja je spremna na laži i malverzacije, a kako bi postigla neki cilj, te da ćete svojim pogrešnim potupcima vrlo povrediti one koji vas poštuju i vole, i koji su vam verovali i u vašu čast i poštenje nikada nisu imali sumnje.

Nekada je pomenuti san simbol potrebe da se izgovore neistine kako bi se neko blizak ili drag i/ili spasio nevolja, ili rešio nedoumica i problema, ali je u svakom slučaju vrlo tačna poslovica da su „u laži kratke noge“, te je pametnije suočiti se sa istinom i činjenicama na vreme, jer se obmane i manipulacije, uvek lako „obiju o glavu“, ili onome ko ih je učinio, ili pak osobi kojoj se načinila nekakva olakšica, odnosno „medveđa usluga“.

Sanjati kako u svom snu nešto sečete nožem 

Simbolika sna u kome se nož koristi kao oruđe, odnosno kao pribor za sečenje, ima dva različita tumačenja, a prema tome da li je nož kojim se seče oštar, ili je pak on sasvim „tup“.

Dakle, ako vi sanjate da nešto u svom snu sečete nožem koji je vrlo oštar, i strepite da se slučajno njime i vi ne ozledite, na javi ima značenje da ste vrlo oprezna osoba i da nikada nepromišljeno i bez analize svih činjenica, ne srljate u neke projekte ili u rešavanje problema, te da ste odlučni i vrlo jasni i precizni, u svemu što izgovarate ili radite, u svim poljima svog realnog života.

Sa druge strane, ako je nož kojim nešto u snu sečete sasvim „istupljen“, ima na javi simboliku ili skrivene opasnosti, ili nekih problema koje uopšte ne očekujete i koji će da vas veoma pogode ili da vam donesu velike nevolje i gubitke, jer na njih uopšte niste bili pripremljeni i fokusirani.

Sanjati kako u snu držite u ruci neki veliki nož 

Ako ste sanjali da u svojoj ruci imate vrlo veliki i oštar nož, na javi to ima značenje da ste vi vrlo spremni da se sa nekom osobom ili sa problemom i preprekom suočite, i da sasvim otvoreno i/ili jasno stavite do znanja da ste vi osoba koja odlučuje o svom životu, i da želite da prekinete igre i manipulacije, a koje su vam i dosadile, i vrlo vas uznemirile i odista umorile.

Naime, san u kome vi imate nož u svojoj ruci, implicira da posedujete moć i odlučnost da neke i odnose i probleme „sasečete“ u korenu, i da prekinete neke nedoumice ili poslovne i/ili privatne prirode, i da sasvim jasno i glasno završite sa onima koji su vas izdali, ili da odustanete od nekih i namera i ciljeva, kojima ne vidite apsolutno nikakvu svrhu.

Sanjati da u ruci držite mali nož ili „perorez“ 

San u kome u svojoj ruci vi imate neki mali nož, ali koji je vrlo oštar i opasan po vas, ili po neku drugu osobu, na javi označava da ste skloni svađama i sukobima, a pre svega jer držite do svoga i stava i mišljenja, i ne želite da popustite pred nekim pritiscima ili naredbama osoba koje su vama nadređene, i koje pokušavaju da vam se umešaju u način rada i u planove i ideje koje treba da baš uskoro realizujete.

Sa druge strane, pomenuti san može da označava vrlo često i činjenicu, da ste u strepnji od nekih gubitaka i neuspeha, i da vas zabrinjavaju čak i neke male i nevažne okolnosti, kao i da se borite za one koje volite, jer ne želite da ih od sebe udaljite i da ih na bilo koji način povredite i zauvek i na taj način i „izgubite“.

Sanjati da je u vašem snu nož zarđao 

Ukoliko ste sanjali da je nož koji vi vidite ili koristite u vašem snu sasvim zarđao, i da je pak kao takav, on potencijalni izvor zaraze odnosno tetanusne infekcije, ako se njime i slučajno povredite, na javi ima implikaciju da vas ili neku vama vrlo dragu i blisku osobu,očekuju teške i ozbiljne ili zdravstvene tegobe ili povrede, te da postoji i veliki rizik od komplikacija i/ili fatalnog ishoda.

Sanjati da ste vi u snu nekoga namerno uboli nožem 

Kada ste sanjali da ste neku osobu u vašem snu uboli nožem, sa namerom da je ozbiljno ranite ili pak i da je ubijete, ima na javi simboliku vaše potisnute ljutnje i besa, te nesposobnosti da svoje i emocije i nagone kontrolište, pa ste vrlo skloni izlivima besa, kao i nekim afektivnim reakcijama.

Po nekim drugim tumačenjima ovog sna, on može da ima na javi konotaciju da ste vrlo nervozna i konfliktna osoba, i da sa svima lako ulazite u rasprave i sukobe, ali da vi ne volite da ikad olako „prelazite granicu“ verbalnog obračuna, te i niste skloni nasilju i tučama odnosno nekim fizičkim razrešenjima problema ili neslaganja.

Sanjati da u ruci držite nož koji je „krvav“ 

Ako ste sanjali da je u vašem snu nož koji imate u ruci „prekriven krvlju“, te da vi niste sigurni da li je to vaša ili pak nečija tuđa krv, na javi implicira da ste vrlo povređeni i razočarani nečijim delima i rečima, te da ćete izbegavati tu osobu, i nećete je čak udostojiti ni svađe niti rasprave, jer ste baš u nju verovali, i njena izdaja vas je „ubola u srce“, i simbolično rečeno, „vaše rane teško krvare, i ne mogu nikada da sasvim zarastu“.

Loading...
loading...