Sanovnik ikona – šta znači sanjati ikonu?

Ikona je na javi simbol vere i molitve, slika je sveca koga neko slavi kao „krsnu slavu“, te je vrli ukras u crkvama i manastirima i označava neku versku ili religijsku ličnost koja je postala simbol dobra i bezgrešnosti, te se posvetila onome što je pravedno i duhovno, pa i tako sebe „uzdigla“ do ranga velikomučenika i/ili sveca.

Ikona je u javi simbol pokajanja, verovanja u dobro i u opraštanje grehova, te ima značenje nečeg što se poštuje i u šta se „kune“ pa i simbolizuje iskrenost i poštenje, te i kaznu za krivokletstvo ili za nepoštovanje Božijih pravila i zakona crkve i sopstvene vere.

Sanovnik i sanjarica – tumačenje i značenje sna – šta znači sanjati ikonu? 

San u kome neka osoba vidi ikonu ili se nad njom i „moli“, veoma je upečatljiv i ima izraženu ili pak značajnu simboliku, te se na javi snovi u kojima je ikona nekog sveca predominirala ili je pak bila osnovni i upadljiv motiv, vrlo različito tumače i njihovo značenje je vrlo „produhovljeno“, pa i po pravilu dosta pozitivno i dobro.

Sanjati kako u svom snu vidite ikonu 

Ukoliko u svom snu samo vidite neku ikonu, bez obzira koji je svetac na njoj naslikan, takav san u zbilji označava da ste vi kao osoba vrlo vredni i pošteni, te da se trudite da sve ono što imate, i zaslužite svojim zalaganjem i vrednoćom, ili pak velikim znanjem i voljom koje posedujete.

Po drugim tumačenjima, simbolika istog sna može da bude na javi i sasvim negativna i da znači da ste vi vrlo nervozni i zabrinuti jer ne uspevate da ostvarite sve ono što neko olako stiče, ili da i zavist i ljubomora narušavaju vaš mir, te da se trudite da postignete neke ciljeve na nemoralan ili loš način, a kako biste bili „jednako dobri“ kao osobe koje su oko vas i koje su bogate i uspešne. 

Sanjati kako vam je ikona „slavskog sveca“ okačena na zid 

Kada sanjate da je ikona sveca koji je i vaša „krsna slava“, okačena o zid u vašem domu, na javi takav san ima pozitivnu simboliku, te po pravilu predskazuje veliki bračni i porodični mir, sreću i harmoniju, kao i neke radosne vesti koje se tiču vaših uspeha u poslu koji radite i za koje ćete biti javno pohvaljeni, te ćete steći veliko poštovanje i dobiti nagrade koje će vaše drage ljude da učine vrlo ponosnim na vas. 

Sanjati da vam je ikona pala sa zida i pri tome se „polomila“ 

San u kome je ikona pala sa vašeg zida, i pri tome se polomila ili znatno oštetila, na javi označava da ste vi osoba koja je vrlo podmukla, zlobna, zavidna i licemerna, te da ste sasvim pohlepni i da želite nešto što je tuđe, pa i da postoji mogućnost da sebe ili svoju porodicu u nekoj situaciji dosta i postidite i osramotite.

Pomenuti san ima konotaciju u zbilji, da je neophodno da sami sebe preispitate i da neke svoje ili stavove ili mišljenja sasvim promenite, ili će vam u suprotnom život biti pun ogorčenosti i velike patnje i nezadovoljstva bilo sobom, bilo svim onim što vas realno i okružuje. 

Sanjati da ste vi u snu skinuli ikonu sa zida 

Ukoliko ste sanjali kako sa zida skidate ikonu svog sveca koga „slavite“ ili kako ste ikonu pak vi okrenuli „naopako“, na javi implicira da ćete se ubrzo ili u neku dragu osobu veoma razočarati ili da ćete sasvim da izgubite poverenje u svoje prijatelje ili nekog člana svoje porodice, te da ćete i olako da se sa nekim posvađate ili da reagujete sasvim nepromišljeno, i da nekoga istinski ili jako uvredite i povredite svojim rečima ili delima.

Po nekim drugim tumačenjima istog sna, on često može da označava da vas ili vama bliske osobe uskoro može da „zadesi“ neka teška bolest ili da ćete da doživite neki vid gubitka, čak i u smislu i smrti neke voljene osobe ili dragog poznanika ili prijatelja. 

Sanjati da ste nekoj osobi poklonili ikonu 

Kada ste nekome ko vam je drag poklonili ikonu kao dar, na javi implicira da ste vi veoma dobra i plemenita osoba, te da će se sva vaša dela u skorije vreme nagraditi velikim poštovanjem ili vrlo značajnim uspehom koji ćete postiči, a za osobe koje su u vezi ili u braku, ovaj san obično znači i skoro otpočinjanje zajedničkog života ili pak proširenje porodice, odnosno skoro dobijanje dece. 

Sanjati kako ste u crkvi kupili „osveštanu“ ikonu 

San u kome ste u crkvi kupili ikonu koja je „osvećena“ i koja će u vašem domu da vam bude vrli zaštitnik i kojoj ćete da se pomolite kada vam je teško ili kada vam je potrebna nekakva uteha ili pak savet i pokajanje, na javi ima konotaciju da ćete u periodu koji je pred vama da uživate veliki mir, sreću, blagostanje i radost, te da ćete imati i veoma dobre odnose sa članovima svoje najuže porodice, te sa partnerom ili pak sa bliskim prijateljima.

Po drugom tumačenju istog sna, u realnosti on simbolizuje da vas očekuju neke radikalne i dosta ozbiljne promene, koje ćete da prihvatite kao nužne i neminovne, te da ćete zbog toga i takvog ili stava ili razmišljanja da uspete u svim životnim poljima.

San u kome ste kupili ikonu u crkvi, takođe se često tumači i kao neki vid vašeg razrešenja greha ili dugova, te da ćete da se osećate sasvim rasterećeno i bezbrižno, i da će sve vaše brige i stari ili teški problemi i nevolje, veoma brzo da se razreše povoljno po vas i po vaše bližnje. 

Sanjati ikonu na kojoj je oslikana Bogorodica 

Ako je na ikoni koju u snu vidite, oslikan lik Bogorodice odnosno majke Božije, takav san u javi implicira neke vaše podsvesne brige ili strahove, te potrebu da se suočite sa nekim svojim starim pogreškama i da sebe prihvatite kao osobu koja ima i nedostatke i nedoumice, te da ste kao i svak sposobni i da se pokajete za neke neispravne odluke, ali i da ste spremni da ne posustajete olako i da se ne predajete pred svakom preprekom na koju u životu naiđete. 

Sanjati ikonu koja je naslikana na zidu u crkvi 

Ukoliko ste sanjali sebe u crkvi, kako se divite lepoti ikone koja je oslikana kao freska na zidu i vi osećate spokoj i mir samo dok je gledate i blaženi ste „pred njenim pogledom“, na javi obično simbolizuje neko vaše iskreno pokajanje i promene koje ćete da preduzmete kako biste se doista popravili, i kako biste sebe preispitali i postali osoba koja je vredna tuđeg poštovanja i divljenja. 

Sanjati da se molite pred ikonom sveca koji vam je „zaštitnik“ doma 

Ako se u svom snu molite nad ikonom na kojoj je lik svetitelja koji je „vaš zaštitnik“ i koji je ili vaša krsna slava ili svetac u koga verujete, na javi simbolizuje da ćete vi uspeti da ako prihvatite sopstvene greške i postanete „prizemniji“, i pokažete prema nekome više poštovanja i prihvatite i savete i pomoć osoba koje su vam iskreni i dobri prijatelji, da rešite sve svoje probleme i da sebe i dovedete do pozicije koju ste „zacrtali“, te da ostvarite neki vid dobitka i/ili poslovnog uspeha. 

Sanjati kako vi lično „oslikavate“ neku ikonu 

Kada sanjate kako vi oslikavate lik nekog svetitelja na ikoni, te da ste njegovo lice uspeli da baš „dočarate“ verno i lepo, može na javi da simbolizuje da ćete imati vrlo povoljan i dobar period u budućnosti i da ćete bez nekih većih prepreka i problema da ostvarite svoje profesionalne ili lične planove ili ciljeve.

Sa druge strane, ako ste u snu „naslikali“ lice svetitelja koje je sasvim ružno i neprepoznatljivo, te da ste u neku ruku i počinili „svetogrđe“, na javi simbolizuje da ste nesvesni toga koliko vredite, i da sebe vrednujete prema mišljenjima i „sudu“ drugih ljudi, i da ste sasvim nesrećni i potpuno ste nezadovoljni sobom i ne uspevate da se „trgnete“ iz procesa samokritike i/ili samoosuđivanja.

Loading...
loading...