Sanovnik gušter – šta znači sanjati guštera?

Dobro je poznata narodna izreka – „koga zmija ujede, i guštera se plaši“, te se i u snovima kao i na javi, gušteri vezuju za osećaj bespomoćnosti, bojazni za život, opasnosti ili bliske nelagode.

Veliki broj ljudi ima strah od gmizavaca, bilo da su oni opasni ili ne, i najčešće se njihova pojava vezuje za neku neprijatnost ili teskobni osećaj, jer su sami po sebi životinje koje nisu posebno ili pak nisu niti malo „omiljene“.

Iako su najčešće u snovima prisutne zmije, kao simbol straha i opasnosti, nekada se dešava da se sanjaju i relativno bezopasni gušteri, ali koji izazivaju isti osećaj i koji su pretpostavlja se znak ili neke skore nevolje ili pak predskazatelj neuspeha, bolesti ili neke bliske nesrećne okolnosti.

Sanovnik i sanjarica – tumačenje i značenje sna – šta znači sanjati guštera? 

Gušteri u snovima mogu da budu vezani za različite realne situacije, mogu biti različite boje, veličine, otrovni ili ne, ali svi imaju isti nelagodan uticaj na osobu koja ih sanja, i vrlo su loše i upečatljive simbolike, a koja će biti detaljnije opisana u nastavku ovog teksta.

Dakle, ukoliko ste sanjali guštera, evo nekih najčešćih situacija i snova u kojima se oni mogu naći, kao i njihovog verovatnog značenja.

Sanjati da ste videli guštera 

Ukoliko ste u svom snu videli guštera koji vam ne prilazi, već se samo „prikazuje“ pred vašim očima, to je znak da ste ili u javi vrlo strašljivi i da imate nelagodan osećaj kada su u pitanju ove životinje, ili pak da ste učinili neki nepromišljen postupak zbog koga se podsvesno kajete, te sebe poredite sa gmizavcem, bezvrednom osobom, i stidite se svojih podmuklih postupaka ili sramnih dela.

Sa druge strane, neka tumačenja snova navode da je gušter u snu i potencijalno dobar znak, i da predstavlja mogućnost promene mesta boravka ili pak poslovnog okruženja kojima niste posebno zadovoljni, te da vas čeka bolja budućnost i bolji život u svakom smislu.

Pretpostavlja se da gušter označava i neku veliku promenu, ali da nije sigurno da li će ona biti po vas dobra ili loša, te da je potrebno biti dodatno oprezan i pažljivo se „preračunati“ o postupcima i „koracima“ koje planirate da preduzmete u nekom životnom aspektu.

Sanjati da ste videli mrtvog guštera

Kada je u vašem snu gušter koga ste videli uginuo, to simbolizuje ili neku veliku nevolju ili pak tugu u bliskoj budućnosti.

Mrtav gušter znači da treba da se „pričuvate“ lažnih prijatelja i pretvornih osoba iz svoje okoline, jer vam nikako ne žele dobro te će da iskoriste „prvu priliku“ da vas iznevere i surovo prevare.

U nekim situacijama, posebno ako ste sami bolesni ili vam je neko od članova porodice lošeg zdravstvenog stanja, mrtav gušter u snu može simbolizirati ili vaš strah od gubitka, ili pak loše zdravlje odnosno pogoršanje bolesti, pa nekada čak i smrt drage osobe.

Sanjati kameleona ili guštera koji menja boje 

Kameleon je vrsta gmizavca koji se prilagođava i preživljava tako što se kamuflira i stapa se sa svojom okolinom, pa kada se on „javi“ u snu, može označavati vašu potrebu da se prilagodite ili nekome ili nečemu, ili pak da ste na javi skloni lažima i prevarama kako biste došli do nekog cilja na nepošten način.

Gušter koji menja boje, može u snu da simbolizuje i neku osobu kojoj ne verujete dovoljno, te i vaš strah da vam neko „radi o glavi“, bilo da se radi o poslovnim partnerima, bliskim prijateljima ili poznanicima.

Oni koji su oženjeni ili udati, kada u snu „vide“ kameleona, mogu očekivati neverstvo od svojih bračnih partnera, te treba da budu posebno oprezni i da se čuvaju izdaje i manipulacije.

Jedna od simbolika guštera koji menja boje je i laž u najširem smislu reči, odnosno neko vas vrlo grubo i beskrupulozno obmanjuje, a da vi toga niste svesni i da uistinu verujete ljudima koji to ne zaslužuju.

Sanjati guštera bele boje 

Pretpostavlja se da gušter bele boje u snu, označava neko skoro pronalaženje rešenja za naizgled bezizlaznu situaciju, te da će se neki spor koji vodite, ili poslovni i emotivni problem vrlo ubrzo rešiti u vašu korist.

Ako vam je beli gušter u snu na dlanu ruke, pretpostavlja se da ćete imati skori novčani dobitak, ali ako sanjate da ste guštera ili „ispustili“ ili da vam je pobegao iz ruke, imajte na umu da vas očekuju novčane poteškoće, gubitak posla ili nekog nasleđa. 

Sanjati guštera crne boje 

Crni gušter u snu označava po pravilu potencijalne ili trenutne realne teškoće na privatnom ili pak na poslovnom planu, a koje niste u stanju da rešite i koje vas muče i „zadaju vam glavobolje“.

Iako deluje da je sanjati crnog guštera potencijalno predskazanje nevolje ili nesreće, u zbilji je pak sasvim suprotno, i znači da ćete najverovatnije uskoro uspeti da rešite sve ono što vas muči.

Sanjati zelenog guštera 

Nasuprot belom i crnom gušteru, san u kome ste videli zelenog guštera je vrlo loše ili čak opasno „predskazanje“, jer simbolizuje velike nevolje i vrlo teške neprilike, iz kojih ćete jedva uspeti da se „izvučete“ i to uz pomoć nekoga od koga to najmanje očekujete.

Sanjati da ste ubili guštera

Ukoliko ste u svom snu ubili guštera koji vam nije smetao niti vas je napao, imate veoma loš i težak period pred sobom, jer ćete se suočiti sa nekim neprilikama ili neočekivanim opasnostima.

Sa druge strane, ako vas je u snu gušter napao i vi ste ga u samoodbrani ubili, očekuje vas bolje i „srećnije“ razdoblje u životu, velike promene na dobro i rešenje brojnih problema i teškoća. 

Sanjati da vam je gušter ušao u kuću 

Kada u snu vidite guštera u svojoj kući, to je simbol nesrećne porodice i predskazuje ili skori razvod braka, ili pak neočakivanu i sasvim neprirodnu izdaju od vama najbližih ljudi, od koje ćete se vrlo teško oporaviti.

Kada vam gušter beži iz kuće, pretpostavlja se da vam „beži porodična sreća“, te da se porodica stidi nekih vaših postupaka ili da nemate njihovu podršku niti pomoć u teškim trenucima.

Sanjati da vas je gušter ujeo 

Kada vas u snu gušter ujede, to po pravilu označava iznevereno poverenje ili pak izdaju od strane bliskih prijatelja kojima ste bezrezervno verovali, ili kojima ste pomagali i plemenito ih podržali u raznim nevoljama.

Ako vas u snu ujed guštera zaboli, ili ako vas ujede otrovan gušter, očekuje vas neka blaža bolest ili pogoršanje postojećeg već narušenog zdravstvenog stanja.

Sanjati da ste gušteru otkinuli rep 

Kako je poznato, rep guštera koji je otkinut ima sposobnost da ponovo izraste i da se regeneriše, te i u snu rep guštera koji je otkinut simbolizuje neko „raskidanje“ sa prošlošću ili spas od nevolja koje su vas ranije zadesile.

Po pravilu kada je gušter u snu bez repa, to je znak da ste se rešili nekih dugova ili da ćete se brzo oporaviti od neke zdravstvene tegobe, finansijskog gubitka ili emotivnog i poslovnog neuspeha.

Kada „pred vašim očima“ u snu gušteru ponovo izrasta rep koji je otkinut, to je po pravilu simbol skore sreće i neočekivane poslovne prilike, novog prijateljstva ili nove emotivne veze u kojoj ćete biti vrlo srećni.

Loading...
loading...