Sanovnik crkva – šta znači sanjati crkvu?

Crkva je na javi poznati simbol vere i pokajanja, te potrebe da se nekome ispovede „gresi“ i da se zatraži pokajanje i oproštaj, ali je i mesto mira, spokoja, „nalaženja sebe“ i odavanja počasti onim koji nisu više živi, te i mesto na kome se neko pričešćuje nakon posta, na kome se venčava ili se i krštava, i tako pokazuje svoju veru u Boga i ljubav koju mu pruža.

Pored prethodno navedenog, crkva je sinonim za istoriju i prošlost, u njoj su oslikane vrlo vredne i poznate freske, i nalaze se i čuvaju relikvije koje sećaju na neka vremena koja su bila i prošla, te koja ne treba da budu nikada zaboravljena, jer su za crkve vođeni ratovi, i one su „sveta zemlja“, na kojoj je zabranjeno ikoga povrediti, „proliti nevinu krv“, i u suštini su i značajan simbol štita od ljudske pakosti, zlobe i jarosti.

Sanovnik i sanjarica – tumačenje i značenje sna – šta znači sanjati crkvu? 

Najčešće crkvu u snu vide osobe koje treba da se u njoj venčaju, ili koje poste i očekuju „sveti ili tajni čin“ pričešća, kao i oni koji su nešto na javi „zgrešili“, pa se podsvesno preispituju i kaju, ili se pitaju da li će im neko oprostiti uvredu i izdaju, pa im je crkva kao motiv u snu, „tračak nade“, da će opet sve da bude „u najboljem redu“.

Najpoznatija i najznačajnija tumačenja i značenja nekih snova o crkvi kao dominantnom simbolu uopšte, ili pak kao o „delu“ nekog konkretnog događaja, biće navedena u daljem tekstu.

Sanjati kako u svom snu vidite crkvu 

Ako ste vi u snu videli neku crkvu, to na javi ima konotaciju da ste pred velikim iskušenjima i/ili preprekama i nevoljama, te da će neko pokušati da vas izneveri i da se o vas „okoristi“ i da vaše i zasluge i uspehe preuzme kao svoje.

Po nekim drugim tumačenjima, ovakav san ima izrazito negativnu simboliku, i označava potpuni i sasvim izvestan neuspeh i veliki „lični poraz“, te da ni u kom aspektu svog života i nećete uspeti da se ostvarite, i da postignete željene ciljeve, uprkos velikom radu i maksimalnom zalaganju.

Sanjati kako vi živite u crkvi u svom snu 

Ukoliko ste sanjali da vam je crkva „dom“, te da umesto kod svoje kuće vi živite u nekoj crkvi, to u javi ima simboliku koja je dosta upečatljiva i koja implicira da ste puni unutrašnjih nemira i baš velikih sumnji i strahova, te da vam je potrebno „prosvetljenje“, i neki savet ili pomoć da vam bar malo „olakša put“ kojim hodate, i na kome ste sasvim sami i nesrećni.

Sa druge strane, ovakav san može da ima konotaciju da ste sasvim svesni da ste „zastranili“ i vrlo i pogrešili u nekim svojim postupcima ili mislima, te da ste odlučni da se pokajete i da se veoma i promenite, pa crkva u snu simbolizuje vašu potrebu da potražite neki mir i spokoj, i da život koji je pred vama, živite sasvim pošteno i časno.

Sanjati da ste otišli u crkvu koja vam je daleko i koja je pusta i mračna 

Ako ste otišli u svom snu u neku crkvu koja je daleko, i koja je sasvim mračna ili je pusta, i vi ste ili osetili strah ili „jezu“, od hladnih zidova i potpune tmine oko sebe, na javi ima značenje da ste baš pred nekim velikim i neprijatnim izazovima i kajanjima, te da su vas „sustigle“ greške iz rane mladosti, i da ste potpuno nesrećni i tužni, usamljeni i nevoljeni, te da imate potrebu da se sasvim približite „Bogu“, i da zatražite oproštaj za sebe.

Po nekim tumačenjima, san u kome ste se našli u crkvi koja je mračna, hladna i pusta, implicira i da ste vrlo samosvesni i samokritični, te da ste osoba koja prihvata „kaznu“ koja joj je suđena, ili pak san ima konotaciju da ćete biti svedok nekih vrlo tužnih događaja, u kojima ćete biti uzrok ili direktno ili indirektno, i da će zbog vas i vaših dela neko vrlo da pati i bude povređen i tužan.

Sanjati da ste otišli u crkvu koja vam je blizu i koja je puna ljudi, svetlosti i sjaja 

Kada ste se u snu vi „zaputili“ u crkvu koja vam je sasvim blizu, te je u „crkvenom dvorištu“ neki ili praznik ili svetkovina, praćena dečijom pesmom, te veseljem i radošću, a sama crkva je sasvim svetla, čista, „topla“ i sjajna, u svojoj lepoti i istorijskoj vrednosti, na javi je to simbol skorih vrlo lepih i srećnih vesti ili događaja.

Naime, pomenuti san baš često ima značenje koje je i više nego pozitivno i dobro, te oslikava pak neki vaš veliki napredak i uspeh, kao i bogatstvo i sreću u porodici i u poslu, kao i najavu nekog i radosnog događaja, u smislu vašeg venčanja, ili skorog potomstva, kao i nekih novih „pobeda“, te i/ili veselih trenutaka i mira, harmonije i spokoja.

Sanjati kako u crkvi palite sveću „za mrtve“ ili „za zdravlje i sreću“ 

Ako ste sanjali sebe kako palite sveću u crkvi, a bilo da je ona namenjena za „pokoj nečije duše“, ili je pak sveća simbol želje da se „zamolite Bogu“ za mir, zdravlje i sreću u svom domu, na javi je takav san simbol neke vaše skore i velike promene „na bolje“, kao i potrebe da postanete onaj koga će ljudi poštovati i voleti, zbog dobrih i nesebičnih dela i pomoći koju pružate svima.

Sanjati kako se u crkvi „molite“ pred ikonom 

Kada ste sanjali da ste otišli u crkvu kako biste se pomolili Bogu za boljitak i napredak, te da ili glasno ili u sebi izgovarate molitvu, i da osećate mir i spokojstvo, na javi je takav san simbol da i vi možete da se opustite i rasteretite, jer ste pred nekim velikim uspesima i dobrim periodom.

Pomenuti san takođe često može da ima konotaciju, da ste odlučni da sebe pokrenete i da se vrlo i promenite, te da postanete „bogobojažljivija“ osoba i da otkrijete svoju duhovnost i veru u Boga, pa da postanete neko ko će drugima biti oslonac i podrška, i ko će nesebično da daje i pomaže ili onima koji nemaju ili pak onima koji su u nekoj nevolji i problemu.

Sanjati kako vidite crkvu koja je „porušena“ 

Ukoliko ste vi u snu videli crkvu koja je srušena, te simbolično „uspravno stoji“ samo još krst sa njene kupole, takav san najavljuje neke negativne i vrlo loše „dane“ koji su pred vama, a najpre i u smislu pogoršanja vašeg zdravlja, ili pak loših odnosa sa partnerom ili članovima porodice.

Pomenuti san može da implicira i neke skore gubitke, a u smislu smrti neke osobe koja vam je ili član porodice ili neko ko vam je bio sasvim važan i „dragocen“ u životu, i na koga ste uvek lako i mogli da se oslonite, i da „računate“ na iskren savet i bezrezervnu podršku.

Sanjati da pokušavate da uđete u crkvu ali su njena vrata zaključana 

Ako u snu ne uspevate da uđete u crkvu, jer su vrata zaključana i vi uzaludno na njih kucate, jer vas niko ne čuje i ne otvara vam, na javi to ima simboliku koja je dosta „jasna“, i koja označava i da ste usamljeni, i da ste „izopšteni“ iz društva, jer ste počinili neke greške ili ste sebe osramotili.

Sanjati kako ste „nedolično odeveni“ ušli u crkvu 

San u kome ste vi ušli u crkvu sasvim neprimereno obučeni, te ste izloženi pogledima svih drugih „vernika“, i osećate stid i sramotu što ste predmet podsmeha io čuđenja, na javi označava da ste i vrlo samoljubiva osoba i da ste sujetni i egocentrični, te da ne slušate i ne poštujete nikoga, već vi sve „radite po svom“.

Pomenuti san često označava i potrebu da sebe preispitate i da prihvatite sopstvene greške, jer vi ne morate da slušate i poštujete ničije mišljenje i stav, ali je potrebno da budete bar iskreni prema sebi, i da sami uvidite koliko su vaši postupci bezobzirni i ružni, i kakvu sliku o vama stvaraju.

Loading...
loading...