Sanovnik cigani – Šta znači sanjati cigane (rome)

Romski narod ili popularnije (i ni u kom smislu pogrdno) nazvan cigani, jeste jedan od najstarijih naroda koji je simbol slobode, nezavisnosti, života, igre i pesme i nepoznavanja granica među zemljama.

Reč „rom“ u prevodu sa indijskog ili sa originalnog romskog jezika znači „čovek ili muž i otac“, a naziv cigani je za ovu nacionalnu manjinu postao odomaćen u brojnim svetskim zemljama te se i pretpostavlja se da ima značenje – „neuhvatljivi; nedodirljivi; neshvaćeni ljudi“.

Cigani čergari, posebna su grupacija ovih naroda, koja ima svoje šatore, koja se stalno seli na sva mesta na koja želi, koja je poznata po nomadskom životu i po svojoj nesputanosti i sklonosti ili ka veselju ili ka slobodi kretanja i uživanju.

Danas su romski narodi na veoma lošem glasu, te se poistovećuju sa lopovima, kradljivcima, prosjacima i beskućnicima, ali takve manjine postoje i među drugim etničkim grupama u svetu, i nikako se ne sme zaboraviti da su Romi uz Jevreje narod koji je najviše stradao u logorima tokom Hitlerovog režima. 

Sanovnik i sanjarica – tumačenje i značenje sna – šta znači sanjati cigane odnosno rome? 

Sanjati cigane ima najčešće podsvesnu konotaciju nečije želje za slobodom i nezavisnošću, ali vrlo često može da predstavlja i podsvesni strah od lopova, pljačkaša ili siledžija, a koji se kako je i napomenuto često poistovećuju sa romskim narodom. 

Sanjati da ste videli cigane ili njihov šator odnosno naselje ili čergu 

Kada sanjate cigane ili njihove čerge u kojima stanuju kao u privremenom boravku, znači da ćete najverovatnije da imate neke probleme koji su vezani za posao, te da možete dospeti u neke vrlo nečasne radnje ili se naći pred „licem pravde“ jer ste lagali ili proneverili neki novac.

Moguće je da san u kome je dominantan motiv ciganska čerga ili grupa roma, označava vašu jaku želju da od nečega pobegnete, ili da se pak ne osećate dovoljno slobodnim jer vas neko ili nešto u životu ili sputava ili uznemirava.

Sanjati da razgovarate sa ciganima na romskom jeziku 

San u kome razgovarate sa nekim pripadnikom romskle nacionalne manjine, i to baš na njihovom jeziku koji u javi ni ne znate niti ga razumete, može da označava neke sasvim nove i vrlo uspešne poslovne saradnje, ili pak upoznavanje nekih zanimljivih ljudi koji će vam se odmah dopasti i sa kojima ćete pronaći „zajednički jezik“ i ostvariti iskrena prijateljstva.

Sanjati ciganku odnosno romkinju 

Žene koje su pripadnice romskih naroda, obično se smatraju vrlo umešnim u „gatanju“ odnosno u proricanju budućnosti ili sudbine, te se san u kome ste videli ženu romske nacionalnosti, može da odnosi na vašu potrebu da saznate šta vas čeka u budućnosti i da ste vrlo neoprezni u odabiru svih svojih prijatelja, jer se previše uzdate u nečije poverenje i iskrenost, pa olako možete da napravite grešku i da nekome otkrijete svoje intimne tajne koje će on bez razmišljanja iskoristiti protiv vas.

Sanjati ciganina odnosno roma ili romskog starešinu 

Kada sanjate da ste videli ciganina ili pak romskog plemenskog starešinu, to je najverovatnije i upozorenje da budete oprezni kome verujete jer imate previše lažnih i neiskrenih prijatelja kojima verujete a koji vas samo koriste zbog vašeg društvenog statusa ili materijalnog bogatstva.

Kada vas romski plemenski starešina u snu nešto savetuje ili prekorava, znači da treba da na javi da poslušate neku osobu koja je starija i od vas mudrija, te da se obratite za pomoć nekome ko je vaš iskren prijatelj, kada imate problem koji ne umete sami da rešite.

Sanjati romsko dete odnosno ciganče 

Ako sanjate da ste videli romsko dete, to je simbol vaše naivnosti i lakomislenosti te je i siguran znak da će vas uskoro neko vrlo lako i bezobzirno prevariti i izigrati.

Sa druge strane ako je romsko dete nago i ako se svoje golotinje pred vama ne stidi, to simboliše da ste u nekom sukobu ili svađi vi sasvi „ispravni“ i da nemate razloga da se nekih svojih dela ili postupaka sramite ili da se osvrćete na nečije lažne optužbe i klevete.

Sanjati cigane koji igraju i pevaju 

Kada u snu vidite cigane koji se vesele u svojoj čergi, koji uz vatru pevaju i igraju, to simbolizuje veoma loš budući period ili za vas ili za vaše bližnje, te može da znači bolest, siromaštvo, svađe ili poniženje.

Kada vas cigani pozovu da im se u snu pridružite u veselju, to je znak da ćete se u stvarnosti vrlo razočarati u nekoga ili da ćete doživeti veliku tugu i neprijatnost.

Sanjati da vam ciganka gleda u dlan ili da vam proriče budućnost 

Ako sanjate da vam romkinja koja je gatara gleda u dlan i proriče sreću, bogatstvo i jako dobro zdravlje, to po pravilu na javi ima sasvim suprotno značenje, te se morate čuvati laži, bolesti ili siromaštva i otkaza na poslu.

Sa druge strane, kada vam romkinja gleda u dlan u snu, i proriče vam nevolje i nesreću, u bliskoj budućnosti možete na javi očekivati veliku sreću, bogatstvo, blagostanje i novu ljubav ili odličnu poslovnu ponudu. 

Sanjati cigane koji prose novac ili od vas traže hranu 

Kada u snu vidite cigane koji prose te im date neki novac ili im kupite hranu ako vam kažu da su gladni, to je znak da ćete u javi dobiti na igrama na sreću, ili da ćete imati uspeha u pooslu te da i vama sleduje povišica ili unapređenje.

Ukoliko ste međutim u snu ignorisali ciganina koji prosi, ili ste ga oterali sa svog praga, treba da budete vrlo obazrivi u skorijoj budućnosti jer nećete imati sreće niti uspeha ni u čemu što budete radili, te je najbolje da neke bitne obaveze i poslove „odložite“ za neki povoljniji period.

Sanjati cigane koji od vas kradu novac 

Ukoliko sanjate da su vas cigani pokrali, to može biti rezultat podsvesnog straha od džeparenja na javi, ili se pak odnosi na vrlo loš period za finansije, te je potrebno da malo više prištedite a kako ne biste sasvim osiromašili i ostali bez novca.

Sanjati sebe kao roma ili pak videti sebe u romskom odelu 

Kako je romska odeća vrlo upečatljiva i puna boja i cvetnih motiva, sanjati da ste se preobukli u romsku odeću simboliše neku radost i veselje koje vas uskoro očekuje i kome se željno nadate.

San u kome sebe vidite kao pripadnika romske nacionalnosti, zavisi pre svega od toga kakav vi lični stav imate na javi, a prema pripadnicima ove nacionalne manjine.

Dakle, ukoliko sanjate da ste u snu ciganin, a i na javi volite cigane i poštujete njihovu kulturu i običaje, znači da ste osoba koja je željna slobode i nesputanosti, da želite da živite izvan grubih zakonskih načela i da putujete, da se veselite i da živite život „punim plućima“.

Sa druge strane, ako ste u snu videli sebe kao ciganina, ali na javi nemate lepo mišljenje o ovoj nacionalnoj manjini, to označava da se nečega stidite i da ste zbog svojih nedela vrlo posramljeni i da osećate grižu savesti jer ste nečije poverenje izigrali ili ste pak prevarili nekoga ko vam jako i iskreno veruje.

Sanjati da su vas cigani oteli i poveli sa sobom na daleki i nepoznat put 

Kada sanjate da su vas čergari oteli i da su vas poveli sa sobom, a vi ne znate gde idete znak je da ste potpuno izgubljeni u stvarnom životu i da imate veliki strah od ikakvih promena, ali da su one neminovne i da ćete se pokajati ukoliko se tvrdoglavo budete „držali“ svojih krutih stavova i jako sebičnih principa.

Sanjati kako vas je proklela ciganka 

San u kome vas je ciganka „urokljivo pogledala“ ili vas je proklela na nesrećan život i patnju, na javi ima sasvim suprotno značenje, te se pretpostavlja da se ovaj san odnosi na veliku sreću i vrlo skoru radost i bogatsvo, dok je pak za one osobe koje su u braku znak skorog ostvarivanja u ulozi roditelja.

Sanjati kako su vam cigani ušli u kuću 

Kada su vam u snu cigani odnosno romi ušli u kuću, verovatno na javi označava veću potrebu za vašom opreznošću jer je moguće da ćete biti žrtva pljačke ili neke prevare od strane osoba koje su vam poznate i kojima ste verovali.

Sanjati da ste se posvađali sa ciganima ili da se sa njima tučete 

Kada se u snu žučno raspravljate sa pripadnicima romske nacionalne manjine, to znači da na javi imate veoma velike izglede da dobijete otkaz na poslu ili da doživite veliki finansijski krah, te da se neki poslovni poduhvat vrlo neuspešno završi.

Svađa sa ciganima u snu, takođe može da označava i raskid emotivne veze, razvod braka ili pak napuštanje roditeljskog doma ili svađu sa roditeljima u kojoj ste vi prenaglili i niste bilu u pravu.

Kada sanjate da se tučete sa ciganima, to znači da se borite sa nekim svojim strahovima i velikim nedoumicama, te da se bojite da se nekome suprotsavite jer je od vas nadmoćniji i spremni ste da trpite da vas omalovažava ili ugnjetava.

Sanjati da ste videli ciganku sa detetom u naručju ili ciganku koja je trudna 

Kada ste u snu videli romkinju koja je trudna ili ste sa njom razgovarali, to je znak da ćete uskoro dobiti neke sasvim neočekivane i lepe vesti od nekog svog poznanika ili prijatelja, a koje će vam doneti neke velike životne preokrete.

Kada ste pak u snu videli ciganku koja u naručju drži dete, imaćete na javi neko neočekivano ili neobično poznanstvo sa osobom koja je stranac ili koja je poznata ličnost, te će vam to promeniti shvatanje i uveriti vas da se prepustite životnim radostima i da manje budete opterećeni poslom.

Ukoliko vam u snu ciganka pruža svoje dete i vi ga uzimate u svoje naručje, trebalo bi da na javi obratite pažnju na nekoga ko vam daje lažnu nadu, ili ko vam „podmeće“ neko zlo, te da od onih kojima ne verujete ne uzimate nikakve poklone i da im ne poveravate svoje tajne.

Sanjati da vidite ciganina na konju 

Ukoliko u svom snu vidite ciganina koji jaše konja, to je znak da ste spremni da se oslobodite svojih strahova i da se upustite u neke avanture ili da idete na putovanje koje dugo odlažete a koje priželjkujete.

Sanjati da vas je u snu neko nazvao cigankom ili je za vas pomislio da ste ciganka 

Ukoliko niste pripadnica romske nacionalne manjine, a u snu vas je neko pogrešno poistovetio sa cigankom, to znači da imate strah od krađe identiteta ili da ste na neki način poniženi ili na javi posramljeni od strane svojih najbližih saradnika, članova porodice, bračnog partnera ili od strane bliskih prijatelja.

Loading...
loading...